‘Ik kan het je blijkbaar niet geven, ga het maar onderzoeken dan!’. Met die woorden geeft Wiendelt Esther een vrijbriefje om haar verlangens te onderzoeken.
Kijk nog even het fragment, hieronder vind je vier verdiepende vragen en twee oefeningen.
Vrijbriefje
-
Voordat je onderstaande vragen beantwoordt, neem even de tijd om een rustige en veilige ruimte voor jezelf te creëren. Dit zijn geen alledaagse vragen; ze nodigen je uit om diep in jezelf te kijken en stil te staan bij wat je werkelijk verlangt – en wat je misschien tegenhoudt om dit te delen. Denk eraan dat er geen goed of fout antwoord is.
Het gaat er niet om wat maatschappelijk wenselijk is of wat je partner zou willen horen, maar puur om wat er in jou leeft. Schrijf je antwoorden op zonder jezelf te censureren en vertrouw erop dat alles wat je voelt en denkt er mag zijn.
Als je wilt, kun je na het beantwoorden van de vragen even reflecteren op wat je hebt opgeschreven. Wat valt je op? Verrassen je antwoorden je? Voel je weerstand of juist opluchting? Deze oefening is bedoeld om je bewustzijn over je eigen verlangens en grenzen te vergroten. Je hoeft niets direct te veranderen of te delen met je partner, tenzij je dat zelf wilt. Het belangrijkste is dat je jezelf beter leert kennen en voelt wat voor jou belangrijk is.
-
1. Wat is jouw grootste angst als je je diepste verlangen zou delen met je partner?
2. Hoe zou het zijn als jouw partner je aanmoedigt om jouw verlangen te onderzoeken, zoals in het verhaal van Esther?
3. Stel je zou dit verlangen voor altijd moeten afschrijven. Wat zou je dan missen in je leven?
4. Van alles wat je verlangt: wat deel je met je partner en wat hou je liever voor jezelf?
-
Pak een stuk papier of je notebook en schrijf een vrijbrief voor jouw partner. Bedenk welke behoefte hij of zij lastig vindt om openlijk aan te geven. Of iets wat jij lastig vindt om ruimte voor te maken.
Een paar voorzetjes ter inspiratie:
- Een dag helemaal alleen zijn, zonder contact met jou
- Op een festival met iemand anders zoenen
- Thuisblijven als jij naar een familieverjaardag gaatOpschrijven
Schrijf een vrijbrief, op jouw manier. Het kan kort.
Geven?
Misschien wil je de vrijbrief aan je partner geven, misschien ook niet. Beide is helemaal okee. Schrijven helpt vooral om jouw gedachten en gevoelens helder te krijgen. Als je het vrijbriefje aan je partner geeft, kijk dan goed naar diens reactie bij ontvangst. -
Pak een stuk papier of je notebook en schrijf minimaal vijf dingen op waarvoor jij een vrijbrief zou willen. Probeer helemaal vrij te denken, zonder de beperking wat jouw partner of anderen ervan vinden. Gewoon wat jij graag zou willen, waar jij vrij in wilt voelen.
Durf je één vrijbrief te vragen aan je geliefde?
Soms sta je versteld van wat er mogelijk is, als je uitspreekt wat je verlangen is. Sowieso geef je jouw partner te kans om je beter te leren kennen.
Een interessant boek voor als je nieuwsgierig bent naar een andere invulling van je relatie. Relatietherapeut en expert op het gebied van open monogamie,