‘Ze is niet van mij, hè?’

Wiendelt deelt zijn visie op monogamie. Hij vertelt wat zijn grenzen zijn en hoe hij deze beschermt, terwijl hij Esther de ruimte geeft om te experimenteren en haar eigen grenzen te verkennen.

Kijk je mee? Daarna is het tijd om jouw grenzen onder de loep te nemen.

  • In een gezonde relatie zijn grenzen essentieel. Ze vormen de basis voor wederzijds respect, vertrouwen en een gevoel van veiligheid.

    Grenzen zijn de persoonlijke limieten die we stellen om onszelf te beschermen en ons welzijn te waarborgen. Ze kunnen emotioneel, fysiek, mentaal of zelfs spiritueel zijn. Grenzen helpen ons om te communiceren wat we nodig hebben, wat we willen en wat we niet accepteren in een relatie.

  • 1. Bescherming van jezelf

    Grenzen stellen ons in staat om onszelf te beschermen tegen emotionele en fysieke schade. Ze helpen ons om te voorkomen dat we onszelf verliezen in de relatie of dat we ons ongemakkelijk voelen door de acties van onze partner.

    2. Bevordering van communicatie

    Het stellen van grenzen moedigt open communicatie aan. Wanneer partners duidelijk zijn over hun grenzen, kunnen ze effectiever met elkaar communiceren en misverstanden voorkomen.

    3. Versterking van vertrouwen

    Grenzen creëren een gevoel van veiligheid in de relatie. Wanneer partners elkaars grenzen respecteren, groeit het vertrouwen. Dit vertrouwen is cruciaal voor de emotionele intimiteit en verbondenheid in de relatie.

    4. Ondersteuning van persoonlijke groei

    Grenzen stellen ons in staat om onze eigen identiteit en onafhankelijkheid te behouden. Dit is belangrijk voor persoonlijke groei en ontwikkeling, wat op zijn beurt de relatie

  • Hoe stel je gezonde grenzen?

    Het stellen van gezonde grenzen is een essentieel onderdeel van elke relatie, inclusief romantische relaties.

    Grenzen helpen ons om onszelf te beschermen, onze behoeften te communiceren en een gezonde dynamiek te creëren. In dit hoofdstuk gaan we dieper in op hoe je gezonde grenzen kunt stellen, waarom ze belangrijk zijn en hoe je ze effectief kunt communiceren.

    Wat zijn gezonde grenzen?

    Gezonde grenzen zijn de persoonlijke limieten die we stellen om ons emotioneel, fysiek en mentaal welzijn te waarborgen. Ze helpen ons om te bepalen wat we wel en niet accepteren in onze relaties. Grenzen kunnen variëren van emotionele grenzen, zoals het delen van persoonlijke informatie, tot fysieke grenzen, zoals persoonlijke ruimte en aanraking.

  • Stap 1: Reflecteer op je behoeften

    Voordat je grenzen kunt stellen, is het belangrijk om te begrijpen wat je behoeften zijn. Neem de tijd om na te denken over wat je comfortabel vindt en wat je grenzen zijn. Dit kan je helpen om duidelijker te communiceren wat je nodig hebt.

    Stap 2: Wees duidelijk en assertief

    Wanneer je je grenzen communiceert, wees dan helder en direct zonder agressief te zijn. Gebruik ‘ik’-boodschappen om je gevoelens en behoeften uit te drukken, zoals: “Ik voel me prettiger als we hier samen afspraken over maken” in plaats van “Jij houdt nooit rekening met mij.” Dit helpt misverstanden te voorkomen en zorgt ervoor dat je partner beter begrijpt wat voor jou belangrijk is.

    Stap 3: Respecteer de grenzen van je partner

    Gezonde grenzen werken twee kanten op. Luister actief naar de behoeften van je partner en erken hun grenzen net zoals je wilt dat die van jou gerespecteerd worden. Dit betekent openstaan voor hun gevoelens en bereid zijn om samen een balans te vinden die voor jullie beiden werkt.

    Stap 4: Wees consequent, maar flexibel

    Het is belangrijk om vast te houden aan je grenzen, maar tegelijkertijd ruimte te laten voor groei en verandering. Relaties evolueren, en soms is het nodig om opnieuw te evalueren of bepaalde grenzen nog steeds passen. Blijf in gesprek en wees bereid om samen aanpassingen te maken als dat nodig is.

    Stap 5: Onderhoud je grenzen

    Grenzen stellen is geen eenmalige actie, maar een doorlopend proces. Blijf bewust van je eigen behoeften en gevoelens en durf je grenzen opnieuw aan te geven als ze overschreden worden. Evalueer regelmatig hoe jullie omgaan met grenzen en blijf communiceren om jullie relatie gezond en in balans te houden.

  • Oefeningen voor het stellen en respecteren van grenzen

    Praktische oefeningen die je kunnen helpen bij het stellen en respecteren van grenzen in je relatie. Het is essentieel om niet alleen te begrijpen wat grenzen zijn, maar ook hoe je ze effectief kunt communiceren en handhaven. Dit zal bijdragen aan een gezonde dynamiek in je relatie, zoals we eerder hebben besproken in de hoofdstukken over het belang van grenzen en het opbouwen van vertrouwen.

    1. Reflectie-oefening: Wat zijn mijn grenzen?

    Doel

    Deze oefening helpt je om je eigen grenzen te identificeren en te begrijpen wat voor jou belangrijk is in een relatie.

    Stappen

    1.Neem de tijd: Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Neem een notitieboekje en een pen mee.

    2.Schrijf je gedachten op: Beantwoord de volgende vragen:

    o   Wat zijn situaties waarin ik me ongemakkelijk voel?

    o   Welke gedragingen van anderen vind ik moeilijk te accepteren?

    o   Wat zijn mijn emotionele, fysieke en mentale grenzen?

    3.Prioriteer je grenzen: Maak een lijst van je grenzen en rangschik ze op basis van hun belangrijkheid voor jou.

    Reflectie

    Neem de tijd om na te denken over wat je hebt opgeschreven. Hoe voel je je bij deze grenzen? Zijn er grenzen die je moeilijk vindt om te communiceren?

    2. Communicatie-oefening: Grenzen uitspreken

    Doel

    Deze oefening helpt je om je grenzen op een duidelijke en respectvolle manier te communiceren naar je partner.

    Stappen

    1.Kies een moment: Zoek een geschikt moment om met je partner te praten, bij voorkeur wanneer jullie beiden ontspannen zijn.

    2.Gebruik de 'ik'-vorm: Begin je zinnen met "Ik voel..." of "Ik heb behoefte aan...". Dit helpt om je gevoelens te uiten zonder beschuldigend over te komen.

    3.Wees specifiek: Geef concrete voorbeelden van situaties waarin je je grenzen wilt stellen. Bijvoorbeeld: "Ik voel me overweldigd als je me laat wachten zonder uitleg."

    4.Vraag om feedback: Nodig je partner uit om te reageren op wat je hebt gezegd. Dit bevordert een open dialoog.

    Reflectie

    Hoe voelde je je tijdens het uitspreken van je grenzen? Was het moeilijk of juist bevrijdend? Hoe reageerde je partner, en voelde je je gehoord en begrepen?

Mijn grenzen en
mijn grenzen voor jou

Om je eigen grenzen te verkennen hebben we twee vragenlijsten gemaakt, met net andere perspectieven:

  1. Over jouw eigen grenzen: wat kan je partner doen zonder dat het een probleem voor je is?

  2. Over jouw grenzen voor je partner: wat vind jij acceptabel voor jezelf?

Vul ze allebei in. Denk er vooral niet te veel over na; het gaat om je eerste gevoel. De antwoorden die jij invult zijn alleen zichtbaar voor jezelf en je kunt altijd teruggaan en iets wijzigen.




Luistertip van Esther en Wiendelt!

Waarom keuren we bepaalde zaken af? Zien we het één als normaal en het ander als gek? In deze podcast komt er van alles langs aan thema's, om te laten zien dat we allemaal 'maar mens' zijn.